11 Haziran 2018 Pazartesi

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır ve Dikkat Etmeniz Gerekenler


İdeal kilo vücudumuzun maksimum sağlığa ulaşması ve sağlıklı kalabilmesi için olması gereken kilodur. Doğru kiloda olmak bir çok hastalıktan korunmak için önemlidir. Artık tıp hastalıklar oluşmadan önlem almayı daha fazla önemsemektedir. İdeal kiloda olmak koruyucu tedavi sayılabilir.


Son zamanlarda çok popüler olan zayıflık aslında çok doğru olmayabilir. Vücudun sağlıklı işlevlerini görmesi için belirli bir yağ miktarına da ihtiyaç duyar. Hormonların ve derimizin sağlıklı olarak kalması için yağa ihtiyaç vardır eğer yağ oranımız çok düşerse hormon sağlığımız etkilenir ve deri bütünlüğümüz bozulabilir. İdeal kilo hesaplamaları vardır ama uzmanlar kişinin sürekli bulunduğu kiloları da göz önüne alarak hesaplar.


Ideal kilonun üzerinde olmak yani fazla yağ kütlesine sahip olmak ise daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Kilo yani yağ artışı ile birlikte kalp hastalıkları, kolesterol,diyabet, tansiyon,gut gibi birçok hastalığa sebep olur. Özellikle vücuttaki yağ artışı ile son yıllarda Tip 2 Diyabet hastalığı yüksek bir artış göstermiştir.

İdeal Kilo Hesaplama Formülü

“Kadınlar için ideal kilo hesaplama formülü yandaki gibidir. 45,5 + 2,3 x ( (Boy(cm)/2,54) – 60)”
“Erkekler için ideal kilo hesaplama formülü ise bu şekildedir. 50 + 2,3 X ( (Boy(cm)/2,54) – 60)”


Kilo/boy*boy hangi aralıkta ise;


18,5 kg/ m2 ->Zayıf
18,5- 24,9 kg/m2 -> Normal kilolu
21 kg/ m2  -> İdeal kilo olarak derecelendirilir.


İdeal Kilonuza Ulaşmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 10 Önemli Nokta



  1. Her gün 2 litre su tüketmelisiniz. Su iştahınızı kapatıp sağlıksız besinler tüketme isteğinizi azaltır. Ayrıca  yüzde 5-10 arası metabolizma hızını artırır.
  2. Her gün fiziksel aktivite yapmalısınız. Günde 30 dakika tempolu yürüyüş yapmak vücut yağ oranınızı azaltıp enerjinizi artıracaktır.
  3. Günlük harcadığınız kaloriyi öğrenip fazla kalori almayarak fazla kalorinin vücutta yağ olarak depolanmasını engelleyebilirsiniz.
  4. Her gün sebze ve meyvelerden 3-5 porsiyon kadar tüketmelisiniz bu bağırsaklardaki lif geçişini artırır ve yağ depolanmasına azaltıcı etki yapar.
  5. Sağlıksız besinler olan yağda kızartmalar, fast food besinler, abur cubur, basit şeker içeren besinlerden (tatlı,pasta,bisküvi,gazlı içecekler)uzak durmalısınız.
  6. Her gün yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz yani et,yoğurt,sebze ve meyve, tahıllar grubunda dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Et tüketimini ihmal edip düşük protein alıp daha fazla karbonhidrat alımına yönelirseniz eğer vücut yağınız artacaktır.
  7. Yiyecekler iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş tüketilmelidir. Bu yöntemle çabuk doyarak daha az kalori alınır.
  8. Dışarıda yemek tüketimi çok yaygınlaştığı için doğru besinler seçmek çok önemlidir. Pizza,makarna gibi kalitesiz besinler yerine ızgara et,tavuk,balık çeşitleri ve sebze yemekleri tüketilmelidir.
  9. Dışarıdan alışveriş yaparken alınan besinlerin etiketi iyice okunmalı ve glikoz şurubu içeren besinler tercih edilmemelidir.
  10. Günde 2-3 ara 2-3 ana öğün yapılmalıdır.

İdeal Kiloda Olmanın Faydaları

  • İdeal kilo da olan kişi fazla yağa sahip olmadığı için her zaman dinamik ve sağlıklı hisseder.
  • İdeal kiloda olduğu için hareketleri kısıtlanmaz.
  • Fazla yağ ile oluşan bir çok hastalıktan korunacaktır. Diyabet,kolesterol, tansiyon gibi hastalıklardan korunacaktır.
  • Halsizlik yorgunluk gibi ideal kiloda olmayan kişilerin yaşadığı bu sağlık sorunlarını yaşamayacaktır.