23 Aralık 2015 Çarşamba

YILBAŞI BESLENMESİ


Yılbaşı denilince akla başlangıç noktası gelir. Bir çoğumuz psikolojik açıdan yenilenmek, geleceğimize daha güvenli bakabilmek için yeni kararlar almak gereğini hissederiz.
Tabi yılbaşı akşamı diyince de tatlısından tuzlusuna muhteşem ziyafet sofraları ve eş dost akraba eşliğinde kalabalık ortamlar gelir. Yılbaşını dışarıda programlayanlar çok olduğu gibi sıcacık evlerinde sevdikleriyle birlikte geçirenlerde yadsınmayacak kadar çoktur.
Kilo sorunu olan insanların yılbaşında da yiyeyim yarın başlıyorum sözü hepinize bir yerlerden tanıdık geliyordur eminim. Aslında beslenmesine dikkat eden insanlar bu özel güne bir hafta öncesinden hazırlık yapabilirler. Biraz daha az beslenerek o gün alınacak besinler için yer ayarlamak gereklidir. İnsanın dostlarıyla keyifli sohbetler eşliğinde yemek yerken aldığı haz hiçbir şeyde yoktur. Yılbaşı akşamı olacağı gün çoğu insan akşam çok yiyeceğini düşünerek vücudu besinsiz bırakmaktadır. Bu yanlış bir davranıştır. Vücut yemeğe daha çok saldırır. Aç kalan bir vücut aldığı besinleri yakmak yerine daha sonra kullanmak üzere depolamaya geçer. O gün kahvaltımızı her zaman olduğu gibi güçlü yapmalı ve öğlen menüsünde de hafif bir şeyler yiyerek vücudu akşamki ziyafete hazırlamalıyız. Menünün olmazsa olmazı yılbaşı hindisidir. Hindi besin yönünden zengin, kolesterolü düşük ve sindirimi kolaydır. Sofralarımızda çok fazla besin olmasıyla birlikte lokmalarımızı küçük ve fazla çiğneyerek yavaş yavaş tüketmeliyiz. Çünkü hızlı yenilen yemek tansiyon ve kalp sıkışmasına yol açabilir. Bunun yanında fazla alkol tüketimi de eklenince olası sağlık sorunları katlanmaktadır. Mezeler, yağlı çerezler, yağlı kızartmalar, pastalar ve tatlılardan servis tabağımıza birer kaşık koyarak tadımlık hale getirmemiz daha faydalı olacaktır. Yılbaşı sonrası su tüketimini de arttırmak gerekmektedir. Vücuttaki alkolü su ile temizleyerek atacağız.
Güven hastanesi diyetisyen yönünden zengin hastanelerimizden biridir. Bu konuda uzman altı tane diyetiysen ve beslenme uzmanı var. Nasıl ki vücudumuzun herhangi bir yeri ağrıdığında doktora gidiyorsak, yılda birkaç seferde diyetisyene gitmek gereklidir. Unutmayalım hastalıkların çoğu yanlış beslenme kaynaklıdır. Her kişinin bünyesi diğer kişilerle aynı olmamakta ve vücudumuzda bulunması gereken vitaminler, minareler farklı olabilmektedir.
Yılbaşı öncesi ve sonrası diyetisyenimizin doğru yönlendirmeleri ile birlikte uygun bir detoks programı hazırlanabilir.