17 Aralık 2016 Cumartesi

#ciftliktencatala BESD-BİR BOLU GEZİSİ

 Görsel ve yazılı basında sağlıkla ilgili haberler her gün hız kesmeden devam ediyor. Kimisi diyor ki bilim adamları yeni bir araştırma yapmış. Beyaz et sağlıklıymış kırmızı et sağlıksız. Öbür kanalı açıyorsunuz tam tersini söylüyorlar. Bu kadar bilgi karmaşasının içinde bütün bilgiler bir girdap gibi beynimizin içinde dönüp duruyor. Bazı hastalıkların yediğimiz hormonlu ve sağlıksız yiyeceklerden geldiği gün gibi aşikar. Biz tüketicilerin bu konuda endişelerini gidermek için beyaz et sanayicileri ve damızcılıkları birliği Besd-Bir çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Ankaralı yemek ve yaşam bloggerlarını toplayıp iki otobüs dolusu kişiyi iki günlüğüne Bolu Gazelle otelde ağırlayarak. Prof. Dr. Mehmet Akan’ı ve Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu nun öncülüğünde değerli akedemisyenler ve birlik üyeleriyle birlikte bizlere kafamızda oluşan her türlü soruyu aydınlatıcı bilgiler vererek, aldığımız bilgileri siz değerli okuyucularımızla paylaşma fırsatı verdiler.
Her birimiz değerli hocalarımızın beyaz et ile ilgili anlattığı bilgileri dikkatli bir şekilde dinleyerek notlar aldık. Öncelikle protein deposu olan tavuğu niçin tüketmeliyiz ? sorusunun cevabı ile işe başlayalım. Anne adayları ve çocukların gelişimi için önemli bir protein deposudur. Tavuk eti tüketimi koroner kalp hastalıkları riskini azaltır. Vücudun sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sistemi için vitamin kaynağıdır. Kolay sindirilebilen bir et çeşididir. Kolay hazırlanır; sıcak veya soğuk tüketilebilir.
Bizim ülkemizde ve dünyada da grip ve nezle gibi bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı hastalıkların tedavisinde bağışıklığı çok iyi artırdığı bilinen kollagen, elastin ve jelatini içinde en fazla içeren tavuk eti ve tavuk kemiği haşlanıp çorbası yapılarak bağışıklık sistemi güçlendirilir.
Yapılan üretimler denetleniyor mu ?
Ülkemizde Avrupa Birliği uyum süreciyle ilgili yasaların uygulanmaya başlamasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son derece modern elektronik cihazlarla periyodik olarak bütün tavukçuluk işletmelerden kan numuneleri alıp herhangi bir zamansız ve reçetesiz antibiyotik kullanılmasıyla ilgili Bakanlığın İl kontrol laboratuvarlarında analizler yapılarak değerlendirmektedir.
Kurala uymayan işletmelere kapatılmaya kadar cezalar uygulanmaktadır. Bu söylediklerim hem yumurta tavukları hem de etlik piliçler için geçerlidir. Ülkemizde entegre tavuk işletmeleri kesim kalitesi ve pazara sunumdaki sağlık ve tüketiciye ulaşana kadarki süreçte dünyada ki işletmelerle rekabet edecek şartlara uygundur ve Uluslararası kalite standartları belgeleri vardır.Ayrıca tavuk yemlerine hormon ve antibiyotik katmak kesinlikle yasaktır.
Tavuk kesim işlemi nasıl yapılmaktadır ?
Besi çiftliklerinden gelen tavuklar kesimhanede ters olarak asılıp hafif elektrik akımlı suda sersemletilirler. Sersemleyen tavuklar tek tek elle kesilirler. Tüyleri sıcak suda daldırılarak ya da buharla ( buna kuru yolum deniyor) özel makineler ile yolunur. Daha sonra 3 saat kadar soğuk hava depolarında bekletilip gerekli kontrollerden sonra iç organlar alınır parçalara ayrılır.
Bu bilgileri edindikten sonra beypiliç tehsislerine gittik hep beraber özel giysilerimizi giyip kesimhaneyi gözlerimizle gördük. Her şey el değmeden ve özenle yapılıyordu. Tavuk imalatının her çeşitini gözlemleme şansımız oldu. Bir sürü baharat kokusu eşliğinde dolaşmak ve bilgilenmek süper bir gün yaşamamıza neden oldu. Güvenle tavuk eti yiyebilirsiniz. Benim evimden hiç eksik olmaz ve bir sürü yemeğini yaparım.
Konuk severlikleri için sevgili Gülsen, sevgili Hayriye ve Besd-Bir Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği'ne teşekkür ediyorum