12 Kasım 2010 Cuma

Bebeklerde 0-1 yaş gelişimi

                                            
Bebek gelişiminde birinci ay nasıldır?
1 ayını dolduran bebek artık etrafı iyiden iyiye görmeye başlar. Annesi ile çevresindeki diğer insanları birbirinden ayırır. Yine gülücük atmakla beraber farklı sesler çıkarmaya da başlar. Sürekli iletişim içinde olduğu için etrafı ile ilgilenir. Bununla beraber kaka yapma sayısında da bir düşüş gerçekleşir. İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenen bebekler, her ağladığında anne tarafından emzirilmemelidir.
Bebek gelişiminde üçüncü ay nasıldır?
Üçüncü ayını dolduran bebekler artık başını dik olarak tutmaya başlarlar. Bununla beraber sağa sola dönmeye de başlarlar. Etrafı ile çok daha fazla ilgili olurlar ve etrafı tanımak isterler. Bu aylarda bebek sürekli yerinden doğrulmak ve etrafı keşfetmekle meşguldür. Annenin konuşmalarına karşı farklı sesler çıkararak iletişim halinde olurlar. Diş çıkarma evresine girdiği için daha fazla salya akıtmaları da normaldir. Müzik dinlemek onları oldukça rahatlatır.
Bebek gelişiminde altıncı ay nasıl geçer?
Bu dönemde bebeklerin vücudu gelişimini hızla devam ettirir. Bebek artık oturarak mama yiyecek kıvama gelir. Daha fazla konuşma çabaları devam eder. Bunun yanı sıra dişi de çıkmaya başlar. Bebeklerde diş çıkması 1 yaşına kadar çıkmasa dahi normaldir. 6.ncı ayını dolduran bebekler genellikle ilk doğduğu gündeki kilo sayısını ikiye katlar. Bu dönemde yaşadıkları en büyük sıkıntı ise diş çıkarmalarıdır.  Bundan dolayı uykudan sürekli uyanabilir.
Bebek gelişiminde dokuzuncu ay
Dokuzuncu ayına giren bebekler artık destek almadan oturabilir ve daha fazla konuşmaya balar. Anne, baba gibi kelimeleri henüz söylemese de anlamsız birçok kelime söylemeye başlar. Bu dönemde eğer hala emekleme ve desteksiz oturma işlevini yapamıyorsa burada bir anormallik var demektir. Doktorunuz ile görüşmelisiniz. Bunun yanı sıra dişlerinin çoğu da çıkmaya başlamıştır. Artık ek gıdaları da rahatlıkla yiyebilirler.
Bebekler kaç aylıkken konuşmaya başlar?

Bebekler anlamlı kelimeler kurmaya genellikle 1 yaşından sonra başlar. 2 yaşına geldiğinde hala anlamlı kelimeler kuramıyorsa doktorunuz ile görüşmelisiniz. 9-10 aylık bebek artık yavaş yavaş anne, baba gibi kelimeleri söylemeye başlayabilir. Bu durum normaldir.
Bebekler ne zaman diş çıkarmaya başlar?
Bebeklerde diş çıkarma evresi 5 ila 9 ay arasında başlar. İlk diş genellikle alt çenede ön dişler olur. Bazı bebeklerin dişli doğduğunu da hatırlatmak gerekir. Bazen de 1.5 yaşına geldiği halde hala dişleri çıkmamış olabilir. Bu süreçte bebek huzursuz ve rahatsız olur. Bu süreçte bebekte normal görülen belirtiler gergin olmasıdır. İshal ve ateş gibi durumlarda doktorunuz ile görüşmeyi ihmal etmeyin.
Bebekler ne zaman yürümeye başlar?
Genellikle 12.nci ayda yürümeye başlarlar. Bu durum 15-16.ıncı ayda da görülebilir. Bazı bebekler ise henüz 9 aylıkken bile yürüyebilir. Eğer 18 ay olduğu halde yürümüyorsa doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder